BRYGGEPROSESSEN

Når en lager vin så gjærer en det sukkerinnholdet som er i druen en lager vin på. Når en lager øl så er det jo byggkorn som er utgangspunktet og her er det jo ikke gjærbart sukker, men bare stivelse. Løsningen ligger i malteprosessen. Når bygg får spire litt og deretter tørke igjen så dannes det enzymer som kan omdanne stivelsen til gjærbart sukker. På denne måten blir bygg til malt (se tegningen med maltet korn til høyre).

Så det brygge prosessen består av er:

  1. å få omdannet stivelsen til sukker (meskingen)
  2. å få vasket dette sukkeret ut i en væske (vørteren)
  3. å koke vørteren med humle for å få den riktige smaken
  4. å gjære vørteren slik at det blir øl.

Ingenting her er vanskelig. Det er bare å følge fremgangsmåten så går normalt alt som det skal. Men det er imidlertid litt tidkrevende. Det tar ca. 5-6 timer å lage vørteren ferdig til gjæring. Deretter skal denne stå ca. to uker til gjæring før vi tapper det som nå er blitt øl - på flasker eller fat. Etter ca. en mnd., kan en begynne å drikke det.


Det er tre råvarer som trengs for å lage øl; malt, humle og gjær. 

Hver av disse bidrar med sine helt spesifikke smaker og aromaer. 

Uten maltet korn blir det ikke øl. Bryggeren kan velge mellom mange ulike malt typer som alle smaker litt forskjellig. Noen øl er laget av bare én malttype, andre kan være laget av et titalls forskjellige.


Øl må ikke inneholde humle, men de fleste gjør det likevel. Humleblomsten gir både bitterhet og aroma til øl. Det finnes flere hundre forskjellige humlesorter som kan brukes i øl.

Gjærsoppen er en ivrig liten krabat som bidrar med mye i ølet. I tillegg til kullsyre og alkohol gir gjær også en del aroma. Noen gjærtyper setter mer spor etter seg enn andre.